Ook zo’n honger naar onze wedstrijd? Dat dachten we al. Daarom laten we cookies achter. Die helpen je altijd makkelijk je weg terugvinden naar onze pagina’s. Meer weten?

03 okt. 2019

Een goed idee bedenken, hoe doe je dat?

Een Eureka-moment terwijl je in bad zit, het is niet iedereen gegeven. Maar toch zijn er enkele trucjes om je innerlijke Archimedes volledig los te laten. Volg even het stappenplan en wie weet kom jij met het nieuwe nobelprijswinnende idee op de proppen.

1. Analyse

Denk goed na over het probleem dat je wil oplossen. Deel het op in sub-problemen, zoek goed uit hoe mensen het probleem vandaag proberen oplossen of vermijden en zoek goed uit wie je vooruit helpt met je idee. Dat maakt het makkelijker om in de doelgroep hun leefwereld te stappen.

2. Trendwatching

Elk goed idee start met onderzoek. Kijk eens naar andere geniale ideeën bijvoorbeeld. Hoe zijn die opgebouwd? Hoe tackelen die een probleem? Hoe zijn ze in de markt gezet? Benchmarken heet dit.

Maar hou zeker ook je ogen open voor trends in de maatschappij. Hoe meer je hier op kan inspelen, hoe beter. Denk maar aan de opkomst van voice marketing (Alexa en Google Home), artificial intelligence die in volle opmars is en Generation Z die toch met een andere kijk in de wereld staan. Gino Van Ossel, Tom Palmaerts, Herman Konings, Nathalie Bekx en Simon Sinek kan je alvast gaan volgen. Ook in het onderwijs en werkveld vind je nieuwe trends.

3. Brainstormen

Met die voorkennis kan je nu gaan brainstormen. Je start best zo open mogelijk, gebaseerd op een hele waslijst vragen. Wie wil je bereiken? Wat wil je oplossen? Wat ontbreekt op de huidige markt? Wat kan beter? Wat werkt vandaag niet? In deze fase wil je vooral heel veel ideeën.

Bij brainstormen ga je snel, veel ideeën opschrijven en speel je verder in op de ideeën van anderen. Bekijk het bij brainstormen eens van bovenaf, en wees vooral ambitieus. Er bestaan, in deze fase, geen slechte ideeën. Al wat in je opkomt, schrijf je op. Gebruik associaties (aan wat doet dit me denken?), denk eens na hoe andere grote denkers het zouden oplossen (what would Elon Musk do?) en maak eens een lijst van dingen die zeker niet gaan werken. Dat levert vaak extra inspiratie op.

Een mindmap helpt vaak om een complex probleem visueel simpeler voor te stellen. Het triggert het brein, waardoor je sneller tot ideeën komt. Op deze site kan je ze gratis in elkaar knutselen.

4. Hét idee

Kill your darlings. Een goed idee is simpel maar efficiënt. Tijd dus om te gaan schrappen. Breng je werk van de brainstorm samen, laat waar je niet helemaal van overtuigd bent vallen en stem desnoods in groep op het beste idee.

Een goed idee herken je aan verschillende aspecten:

  • Er is een specifieke doelgroep voor
  • Het lost een specifiek probleem op
  • Het is verrassend, maar toch makkelijk uit te leggen
  • Het is financieel, technisch en praktisch haalbaar