Ook zo’n honger naar onze wedstrijd? Dat dachten we al. Daarom laten we cookies achter. Die helpen je altijd makkelijk je weg terugvinden naar onze pagina’s. Meer weten?

07 okt. 2019

Een goede pitch, wat houdt het in?

Pitchen of presenteren, sommige doen het met plezier en een lach, anderen panikeren al bij het horen van het woord ‘presenteren’. Maar wat velen niet weten: presenteren is te leren. En als het rijmt, dan is het waar, toch? Goed kunnen pitchen is essentieel om juryleden, investeerders en potentiële partners te overtuigen van jouw idee. Gelukkig hebben we enkele tips.

Know your audience

Een goede presentatie vraagt een goede voorbereiding. Hou zeker je doelpubliek goed in het achterhoofd: voor wie presenteer/pitch ik? Let erop, misschien weten de mensen voor je helemaal niets over het onderwerp en hebben ze een extra woordje uitleg nodig. Of omgekeerd, misschien zijn het allemaal specialisten en kan je meteen gedetailleerd werken.

Anderzijds moet je weten wat je vertelt en hoe. Schrijf uit wat je wil vertellen, selecteer de belangrijkste zaken en vergeet wat overbodig is. Doe voldoende onderzoek en weet waar je het over hebt. Dan val je niet door de mand.

Als laatste kan je tijdens je voorbereiding alvast nadenken over mogelijke vragen die je publiek gaat stellen. Dit zijn zaken die je misschien over het hoofd zag bij de start van je voorbereiding, maar die je nog kunt verwerken in je presentatie.

Keep it simple

Je hoeft niet tot in elk detail te treden. Ook bij een pitch geldt de regel: kwaliteit boven kwantiteit. Je boodschap met passie overbrengen is belangrijkst. Overtuig de jury dat je zelf 100% gelooft in je idee, argumenteer duidelijk waarom en geef aan waarom zij daar ook in moeten volgen.

Sterke visualisaties zijn bij een presentatie een mooie troef, maar wees er zeker van dat wat je toont ook relevant is. Je moet geen foto’s tonen die niets bijdragen tot je verhaal. Want net daar draait het rond: je verhaal. Kijk zeker eens naar storytelling technieken om je pitch nog straffer te maken.

Do’s and Don’ts

Do
Vertel een verhaal
Wees spontaan
Wandel rond, houdt een stylo vast als je vaak staat te friemelen met je vingers
Gebruik handgebaren en maak oogcontact
Wees vooral jezelf

Don't
Lees je tekst niet zomaar af
Sta niet te wiebelen voor een publiek
Niet werkende powerpoint/filmpjes is een no-go
Geen duurtijd langer dan 1 min voor filmpjes