Ook zo’n honger naar onze wedstrijd? Dat dachten we al. Daarom laten we cookies achter. Die helpen je altijd makkelijk je weg terugvinden naar onze pagina’s. Meer weten?

03 mrt. 2020

Wat we onthouden van het Ideaalduaal coaching event

De halve finalisten van IdeaalDuaal hadden 13 februari 2020 al met rood aangeduid in hun agenda. IdeaalDuaal hield die dag het ICC in Gent een heus coachevenement vol workshops, uitgebreide feedback en brainstorm momenten met specialisten uit het werkveld. Zo vertrokken de kandidaten een hoop wijzer huiswaarts. De deelnemers krijgen nu 1 maand de tijd om hun businessplan hélemaal on point te krijgen, om zo hopelijk één van felbegeerde finaleplaatsen te bemachtigen.

We botsten op enkele enthousiaste deelnemers en polsten meteen naar hun ideeën. Zo raakten we aan de praat met Tom Goossens, student bedrijfsmanagement logistiek en het kan gezegd worden: hij loopt over van ambitie. “Logistiek is een zéér ruim werkveld, en daarin schuilt nu het probleem: slechts weinig mensen hebben een duidelijk beeld van wat de logistieke wereld inhoudt. Door mijn idee ontstaat er een wisselwerking tussen bedrijven die zoeken naar logistieke profielen enerzijds en personen die geïnteresseerd zijn in de logistieke wereld anderzijds.”

Presentatieskills en business canvas

Na de verwelkoming mochten de halve finalisten 2 workshops volgen die hen later in de wedstrijd nog van pas zou komen. De ene groep volgde een workshop van Robin Vissenaekens (programmadirecteur van radiozenders Qmusic, Joe & Willy) over hoe ze een goede elevator pitch kunnen geven. Wat onthouden we van die workshop? Dat een goede kernboodschap van essentieel belang is en dat het eentje moet zijn die je meermaals moet herhalen. De programmadirecteur benadrukte tot slot drie onmisbare kerngedachten:

  • Bereid je presentatie goed voor. Weet wat je wil en moet zeggen.
  • Connecteer met je publiek. Stel en sta open voor vragen, speel in op wat je ziet.
  • Het oog wil wat, voorzie daarom een mooie presentatie met grote en verrassende foto’s.
86189043 598347747382936 7381831880150089728 o

De andere workshop werd gegeven door Ignace Wils. Ignace runt zijn eigen zaak en is ook adviseur en coach voor ondernemers. Hij introduceerde het Business Model Canvas aan de halve finalisten. Daarop konden de deelnemers steunen om het ondernemingsplan voor hun idee op te stellen. Wat het Business Model Canvas is? Aan de hand van 9 bouwstenen (doelgroepbepaling, de levensvatbaarheid, de onderscheidende waarde voor de klant…) kan ieder idee worden geanalyseerd. Zo kan je meteen inschatten hoe je idee waarde kan creëren en weet je meteen welk business model je kan gebruiken.

Honger?

De lunch zorgde voor een heerlijk (en dat mag je gerust letterlijk nemen 😉) netwerkmoment tussen de deelnemers onderling. Want ook dat is deel van business development: je netwerkskills aanscherpen. Na het middagmaal vlogen de deelnemers er direct weer in en werden ze verwacht bij de coaches. Het coaching team bestond uit niemand minder dan Evelien Verschroeven (Innovation IOC), Jetje De Groof en Lien Peeters (Schoolmakers), Boris Debeuf (VDAB Work out Room) en Dirk Kooreman (Microsoft).

85238913 598348967382814 8866209312502972416 o

Studenten Sara Mokhtari, Tairzhan Mullakhunov en Asinat Batsjajeva van DITA Room hadden niets dan lof over hun coachmoment: “De feedback was zeer nuttig, de coaches hadden veel handige tips klaar zitten. Bij elke coach kregen we telkens een andere kijk op ons project. Alle 3 de coaches hebben expertise in het vakgebied van ons project, bijvoorbeeld over het kostenplaatje of over de nodige technologieën. Echt wat we nog nodig hadden.”

"De feedback was zeer nuttig, de coaches hadden veel handige tips klaar zitten."

Feedback van de concurrenten

Afwisselend met de coachmomenten, konden de teams ook terecht bij twee coaches van Syntra Vlaanderen: Ruth Labee en Aaja Debrabandere. Bij hen kwamen telkens 2 teams tegenover elkaar te staan, ze konden feedback geven aan het team dat voor hen zat, maar er was ook ruimte voor kritische opmerkingen en suggesties.

84665099 598350444049333 4494575836657090560 o

Een dag vol extra inspiratie, expertise en nieuwe inzichten voor iedereen aanwezig. Op 13 maart wordt een businessplan verwacht van ieder deelnemend team. Hopelijk kunnen de deelnemers hiermee hun ticket naar de finale op 7 mei verzilveren. Één iets is zeker: het belooft spannend te worden! To be continued…